Anittan työtarina

Valmistuttuani psykologiksi aloitin koulutussihteerinä metalliteollisuudessa Kumera Oy:ssä, mutta siirryin aika pian Kansallispankkiin vastaamaan rekrytoinneista. Tuohon aikaan pankkialalla henkilöstömäärä kasvoi kovaa vauhtia ja järjestimme Lassilan Tosi on -aikana esimerkiksi rekrytointiristeilyn Helsingin edustalla. Nimitys voimavarajohtajaksi vei minut Lahteen ja Hämeen alueelle. Vastasin konttoriverkostosta, laitteista ja henkilöstöstä.

Tilanne pankkialalla muuttui nopeasti. Seuraavina vuosina tehtiin konttoreiden lopetuksia, ensimmäisiä irtisanomisia, STS:n ja Säästöpankin fuusiot. Tämä työ jatkui erityisen vaativassa ja mielenkiintoisessa työssä kun rakensimme Merita-pankkia.

Merita-pankin rakentaminen kahden vuoden ajan on ollut työurani mieleenpainuvimpia ja hienoimpiakin kokemuksia. Se oli mielenkiintoista uuden rakentamista ja toisaalta ikävää rankkaa sopeuttamista. Töitä tehtiin intensiivisesti ja oma vastuuni kymmenkertaistui.

Meritalta lähdin henkilöstöjohtajaksi Pohjolaan, jossa sain toimia todella upean esimiehen Iiro Viinasen alaisuudessa. Yksi isoimmista hankkeista oli Yhteinen suunta, yhteinen sävel -prosessi, jossa strategia jalkautettiin koko organisaatioon osallistavalla menetelmällä. Jokainen työntekijä pääsi ensimmäistä kertaa pohtimaan omaa työtään suoraan strategian lähtökohdista. Tämä oli itsellä ensimmäisiä osallistavan menetelmän hankkeita, jossa myös ylin johto hyödynsi toiminnallisia menetelmiä.

Pohjola aloitti myös vakuutusalan ensimmäiset yt:t, jossa taas punnittiin paineensietokykyä. HR:n roolin tärkeyden ymmärtäminen oli toisaalta sen asian positiivinen puoli itselle.

Vakuutusyhtiöfuusioiden tiimellyksessä siirryin Pohjolasta uuteen perustettavaan Ifiin. Uudessa roolissa vastasin suurasiakasliiketoiminnan HR:stä yhdeksässä maassa. Työni Ifissä oli mielenkiintoista, mutta rankkaa. Työnkuva oli hyvin laaja sekä sisällöllisesti että maantieteellisesti, ja riittämättömyyden tunne oli työssäni jatkuva.

HRM Partners oli jo pidemmän aikaa etsinyt Tampereelle toimiston perustajaa ja vetäjää. Tunsin yrityksen ja sen perustajat vanhastaan yhteistyökuvioiden kautta ja päätin ottaa haasteen vastaan.

Oli hauskaa lähteä HRM Partnersille ja aloittaa täysin puhtaalta pöydältä: etsiä toimitiloja Tampereelta, rekrytoida kaksi uutta työntekijää ja miettiä ensimmäisen asiakkaan tullessa paikalle, mistä saamme mattoja toimistoon. Seinät olin sentään jo maalauttanut. HRM Partnersilla  minulla oli jälleen paljon opittavaa. Kapeampi asiantuntijuus ja toisaalta myynti aivan uutena asiana mukana. Oma kunnianhimo tuli tarpeeseen, kun teimme heti ensimmäisenä toimintavuotena voitollisen tuloksen Tampereelle.

Kuutisen vuotta myöhemmin sain huikean mahdollisuuden siirtyä HRM Partnersin toimitusjohtajaksi. Vuosiin on mahtunut paljon upeita kokemuksia. Johtamistyön lisäksi olen tehnyt myyntiä, valmennusta, coachingia ja uudelleensijoittumisohjauksia. Minulle on tärkeää työn merkityksellisyys ja tavoitteellisuus sekä ehdottomasti ihmisten kanssa työskentely.

Työelämän rinnalla myös henkilökohtaisessa elämässä on tapahtunut paljon. Kaksi ihanaa tytärtä ja nyt myös kolme maailman suloisinta lapsenlasta, pitkä yhteinen elämä lasten isän kanssa maalla ja uusi rakkaus ja muutto Hyvinkäälle. ”Tärkeintä on kuitenkin rakkaus”, onkin lempilauseeni.

Olen harrastanut kuntoliikuntaa koko elämäni. Kouluaikana 13-vuotiaana aloitin lentopallon, jota ehdin kilpa-, kunto- ja valmennuspuolella harrastaa 40 vuotta. Nykyään hiihto, kävely, tanssi, kuntosali ja golf ovat lajeinani. Ehkä omasta liikuntaharrastuksesta käsin pidän tärkeänä johtajien kuntoa: Liikuntaa, terveellistä ravintoa ja rauhallista unta.

Harrastukseni ja kiinnostuksen kohteenani on myös Kauppakamarityö. Olen Riihimäki-Hyvinkään Kauppakamarin hallituksen jäsen. Toimin pitkään myös Hämeen Hallituspartnereiden hallituksessa. Tällä hetkellä olen Hallituspartnerit Helsinki -BP:n partneri. Mielelläni toimin tulevaisuudessa myös johtamisen osaamista kaipaavan yrityksen hallituksessa.

”Minulle on tärkeää työn merkityksellisyys ja tavoitteellisuus sekä ehdottomasti ihmisten kanssa työskentely.”